K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Zobrazit podrobnosti

FITNESS SPORTOVNÍ VÝŽIVA

Rubriky
  Kulturistika
  Trénink
  Zdravá výživa
  Sportovní výživa
  Zdravé recepty
  Jak zhubnout
  Ostatní
  Jak posilovat?
  Reklama, Ochrana osobních údajů

Nej články
  Cvičení doma
  Kalorické tabulky
  BMI kalkulačka
  Cviky na záda
  Cviky na břicho
  Bílkoviny v potravinách
  Jak přibrat na váze?

Doporučujeme
www.proteiny.com
Kulturistika, fitness

Esenciální aminokyseliny v potravinách VI.

Tento článek je se svolením autora převzatý ze stránek www.nutri-exact.cz.

Perspektivy používání mléčných proteinů

Z hlediska použité výrobní technologie mají jasnou perspektivu proteiny získávané studeným procesem, který zachovává vysoký obsah zejména růstových faktorů (u každého výrobce odlišný). Tyto látky mají obrovský přírodní anabolický potenciál, který je oficiálně uznáván, takže dokonce jeden z růstových faktorů zastoupených jako přirozená složka v mléce (IGF-1) je na dopingovém seznamu, takže sportovec, který se chce vyhýbat jeho příjmu, by se měl vyvarovat mléčných produktů, u nichž zpracování nevyloučilo obsah této látky. Naštěstí příjem IGF-1 a podobných růstových faktorů nelze prokázat testem moči, neboť se v organizmu postupně metabolizuje jako běžný protein. V praxi anabolický efekt může představovat i 2-3 kg svalové hmoty měsíčně při splnění ostatních podmínek vhodné výživy. Mezi ně patří v neposlední řadě vyvážené zastoupení aminokyselin. Naopak při nadměrném nevyváženém příjmu esenciálních aminokyselin s růstovými faktory je nárůst svalové tkáně jen krátkodobý, pokud tělo dokáže vyrovnávat po určitou dobu nevyváženost aminokyselin (několik dnů). Po tomto krátkém období výrobek může při nadměrných dávkách působit potíže. Nevýhodou proteinů získávaných za studena je přibližně dvojnásobná cena suroviny. Pokud tedy jeden výrobce bude nabízet dva navenek podobné proteiny, jeden s obsahem růstových faktorů a druhý bez nich, může být značně odlišná cena. Rozdíl cen u stejných výrobků různých výrobců není ukazatelem kvality, ale pouze známkou toho, že výrobek má z jiných důvodů vyšší cenu.

Pouze z kombinace mléčných a syrovátkových proteinů nelze sestavit bílkovinu s vyváženým zastoupením esenciálních aminokyselin, lépe řečeno možné to je, ale za cenu vysokého procenta doplněných čistých aminokyselin, které mohou chuťově (a cenově) negativně ovlivnit konečný výrobek. Nápoj vyrobený pouze z proteinů syrovátky bude aminokyselinově nevyvážený a jeho denní příjem by neměl překročit 25 g proteinu. Používání výrobků s vyváženým obsahem esenciálních aminokyselin a s růstovými faktory i přes poměrně vysokou cenu výrobku je velmi ekonomické, protože kromě možnosti snížit podstatně dávku proteinů také zkracuje dobu potřebnou k dosažení nárůstu kvalitní svalové hmoty.

Pokud seřadíte nejoblíbenější zdroje bílkovin podle jejich využitelnosti z hlediska požadavků sportovní výživy (poněkud odlišné od nesportujících), tak "hitparáda" proteinů má toto pořadí podle procenta využitelnosti aminokyselin proteinu:
Slepičí vejce 75-80%
Hovězí maso 70-80%
Vepřové maso 70-80%
Mléko 70-75%
Kasein 65-70%
Slepičí bílky 60-65%
Drůbeží maso 60-65%
Ryby 60-65%
Syrovátkové proteiny 80% 45-60%
Sojové proteiny 50-55%
Obiloviny 50-70%
Syrovátkové proteiny 90% 40-45%
Želatinový hydrolyzát 40-45%
Ostatní luštěniny 40-50%

Závěr

Hlavním nedostatkem klasických zdrojů bílkovin (maso, luštěniny) je jejich pomalá stravitelnost. Při hledání rychle stravitelných zdrojů bílkovin ve formě proteinových nápojů je nutné kromě stravitelnosti brát v potaz úroveň využití proteinu podle zastoupení esenciálních a důležitých aminokyselin.

Jakýkoliv zdroj bílkovin v čistém (jednosložkovém) stavu nemá vyvážené zastoupení esenciálních a důležitých aminokyselin. Nadměrný příjem jednosložkových proteinů může způsobit dysbalanci esenciálních aminokyselin různé závažnosti podle míry předávkování proteinem. V některých případech může nevyváženost dosáhnout až čtyřnásobného nadbytku esenciální aminokyseliny ve smyslu Wolfova zákona nadbytku esenciálních aminokyselin. Tento stav již při zvýšeném příjmu ohrožuje zdraví. Částečnou ochranou proti riziku nevyváženosti aminokyselin a z toho plynoucího zpomalení svalového růstu a zdravotních rizik je u běžných bílkovinných potravin jejich časté střídání, nevýhodou je však pomalejší stravitelnost. U proteinových jednosložkových nápojů, čistých surovin, nebo jim podobných výrobků, kde není záruka vyváženosti, by jejich doplňkový denní příjem neměl překročit 25 g čistého proteinu. Vyšší příjem bez rizika je možný u kombinovaných vícesložkových proteinových nápojů s vyváženým zastoupením esenciálních aminokyselin. Zastoupení esenciálních a důležitých aminokyselin může být v proteinu potom vyšší než 100% požadavku WHO, což dává navíc určitou výhodu rezervy pro krytí nevyváženosti esenciálních aminokyselin v ostatní, zejména rostlinné stravě. Praktické doporučené dávky proteinu potom postačují na úrovni 1,25 g na 1 kg tělesné hmotnosti a den. Vyšší použité dávky takto kvalitních bílkovin potom mají výrazně snížené riziko jejich předávkování.


www.ikulturistika.cz - každý týden nové články o kulturistice a fitness.
© iKulturistika, lada@ikulturistika.cz
Autor článků nenese žádnou zodpovědnost za škody vzniklé tréninky, jídelníčky apod. uvedenými na těchto stránkách.