Zelenina na rakovinu
Chemická látka I3C, která je obsažena v brokolici, květáku a zelí, dokáže "opravit" DNA v buňkách, a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. Zjistili to vědci z Georgetownské univerzity v USA. Podle vědců má stejnou vlastnost také genistein - látka obsažená v sóji.
Souvislost mezi zmíněnými druhy zeleniny a nižším rizikem onemocnění rakovinou bylo známé už dříve. Výsledky studie otištěné v časopise British Journal of Cancer vysvětlují, jak se to děje. "Teď je jasné, že funkce určujících rakovinných genů je ovlivňována složením naší potravy," řekl šéf vědeckého týmu Eliot Rosen.
Zmíněné látky zřejmě zvyšují množství genů BRCA1 a BRCA2, jež zabraňují předávání poškozených genetických informací na další generace buněk.
Lidé s vadným genem BRCA jsou vystavení vyššímu riziku onemocnění některými druhy rakoviny, jako například rakoviny prsu, vaječníků nebo prostaty.
|