BLESKOVKY

Rubriky
  Kulturistika
  Trénink
  Zdravá výživa
  Sportovní výživa
  Zdravé recepty
  Jak zhubnout
  Ostatní
  Jak posilovat?
  Reklama, Ochrana osobních údajů

Nej články
  Cvičení doma
  Kalorické tabulky
  BMI kalkulačka
  Cviky na záda
  Cviky na břicho
  Bílkoviny v potravinách
  Jak přibrat na váze?

Místo piva víno

Podle kanadský vědců pití piva zvyšuje nebezpečí rakoviny plic, zatímco víno toto nebezpečí snižuje. Uvádí se to ve studii odborníků z McGillovy univerzity, zveřejněné v časopise Cancer Causes and Control.

Studie na základě údajů sesbíraných v 80. a 90. letech dochází k závěru, že osoby, které vypijí denně šest a více piv si tak o 20 až 50 procent zvyšují riziko vzniku rakoviny plic. Tento poměr ale dokáže srážet dolů pravidelná konzumace ovoce a zeleniny.

Naproti tomu pití vína snižuje o 40 % hrozbu vzniku rakoviny plic u mužů a o 70 % u žen.

Lze to zřejmě vysvětlit rozdílností ingrediencí, z nichž se oba alkoholické nápoje vyrábějí a možná i celkově zdravějším způsobem života pijáků vína. Vědci přitom ze statistik a tedy i výsledků vyloučili případy rakoviny, které by mohly být ovlivněny kouřením.

"To je hlavním problémem všech studií o souvislostech alkoholu a rakoviny plic: poznat a vyloučit vliv kouření", řekl agentuře AFP koordinátor studie Andrea Benedetti. "Lidé, kteří pijí, jsou často také kuřáci", dodal na vysvětlenou, proč bylo třeba zpracovávat údaje za tak dlouhé časové období a obtížně je pročišťovat od vedlejších vlivů.


www.ikulturistika.cz - každý týden nové články o kulturistice a fitness.
© iKulturistika, lada@ikulturistika.cz
Autor článků nenese žádnou zodpovědnost za škody vzniklé tréninky, jídelníčky apod. uvedenými na těchto stránkách.