Místo piva víno
Podle kanadský vědců pití piva zvyšuje nebezpečí rakoviny plic, zatímco víno toto nebezpečí snižuje. Uvádí se to ve studii odborníků z McGillovy univerzity, zveřejněné v časopise Cancer Causes and Control.
Studie na základě údajů sesbíraných v 80. a 90. letech dochází k závěru, že osoby, které vypijí denně šest a více piv si tak o 20 až 50 procent zvyšují riziko vzniku rakoviny plic. Tento poměr ale dokáže srážet dolů pravidelná konzumace ovoce a zeleniny.
Naproti tomu pití vína snižuje o 40 % hrozbu vzniku rakoviny plic u mužů a o 70 % u žen.
Lze to zřejmě vysvětlit rozdílností ingrediencí, z nichž se oba alkoholické nápoje vyrábějí a možná i celkově zdravějším způsobem života pijáků vína. Vědci přitom ze statistik a tedy i výsledků vyloučili případy rakoviny, které by mohly být ovlivněny kouřením.
"To je hlavním problémem všech studií o souvislostech alkoholu a rakoviny plic: poznat a vyloučit vliv kouření", řekl agentuře AFP koordinátor studie Andrea Benedetti. "Lidé, kteří pijí, jsou často také kuřáci", dodal na vysvětlenou, proč bylo třeba zpracovávat údaje za tak dlouhé časové období a obtížně je pročišťovat od vedlejších vlivů.
|