SPORTOVNÍ VÝŽIVA |
| Syrovátkové bílkoviny - stravitelnost
Tento článek je se svolením autora převzatý ze stránek www.nutri-exact.cz. Syrovátkové bílkovinyPředstavte si, že máte postavené základy domu se sklepem, kde už je rozvod vody a kanalizace. Budete shánět někoho, kdo vám postaví zbytek domu z litého betonu (oblíbený systém Velox), ale kromě betonu dodá i ostatní stavební prvky a veškerou práci. Přihlásí se vám několik firem. Firma č. 1 řekne, že materiál bude dodávat průběžně podle potřeby a budete je průběžně platit, ale budou pracovat jenom přes den, a ostatní práci a materiály nezajišťuje. Firma č. 2 vám řekne, že bude dodávat betonu několikrát více, než potřebujete, bude pracovat jenom přes den a všechen materiál, který toho dne nezpracují že musí spláchnout a vypustit kanalizací, která je v tom domě, ale všechen musíte zaplatit. Riziko, že vám kanalizace trochu „zaroste“ betonem je váš problém. Také nedodávají ostatní materiál ani práci. Firma č. 3 vám řekne, že budou dodávat beton podle potřeby, ale budou pracovat ve dne i v noci, ostatní práci a stavební prvky nedodávají. Potom se přihlásí firma č. 4, která dodává nejen beton, ale také všechno ostatní vyváženě, tedy potřebné stavební prvky a další práci s tím související a pracuje ve dne i v noci, to znamená nejrychlejší a také nejlevnější postup prací.
Která firma je pro vás nejvhodnější?Podobně je to s propagací a přejímanými názory na syrovátkové proteiny a jejich hydrolyzáty. Na jednu stranu různé proteinové hydrolyzáty jsou velmi atraktivní rychlostí vstřebávání. Na druhou stranu žádané jsou i proteiny na bázi kaseinu, které mají retardovanou absorpci, neboli zpomalené vstřebávání části proteinových složek. Některé firmy zdůrazňují velkou rychlost vstřebávání jejich výrobku a někteří zákazníci (hlavně ti s menším přehledem) si myslí, že to je hlavní ukazatel kvality. Nápoje ze syrovátkového proteinu, který není hydrolyzovaný se vstřebávají poměrně rychle, i když je to pomalejší, než proteiny hydrolyzované. Naopak mají výhodu, že pokud jsou vhodně zpracované, tak mají zachované růstové faktory, což je velmi významné pro svalovou anabolizaci. Je to jako když vám dům staví firma č. 1. Nápoje ze syrovátkového proteinu, který byl „předtrávený“ pomocí hydrolýzy jsou opravdu velmi rychle vstřebatelné, jako když vám dům staví firma č. 2. Je z nich také velké množství odpadu (dusíkaté metabolity). Velké nárazové dávky vstřebaných bílkovin neznamenají, že je tělo dobře využije. Je u nich reálné riziko, že většina z nich skončí jako odpad v moči, kde budou postupně zhoršovat filtrovací schopnost ledvin. Kromě toho hydrolýza značně poškozuje některé aminokyseliny a likviduje růstové faktory. Pokud nakombinujete rychle vstřebatelné a pomalu vstřebatelné proteiny, jejich přísun bude zajištěný i v pauzách mezi jednotlivými příjmy nápoje, zejména pokud jsou delší nebo v noci. Podobně jako když staví firma č. 3. Reklamní tvrzení jsou jedna věc, a nezávislý výzkum věc druhá. Nesmyslná reklama například o kvalitě výrobku, kde rychlost vstřebatelnosti má napodobovat mateřské mléko a je to uvedeno v označení je u některých výrobků dokonce zakázána legislativou. Spolehlivě nezávislá organizace jako je WHO (Světová zdravotnická organizace) jednoznačně určuje jako základní ukazatel kvality nikoliv rychlost vstřebávání jednotlivých složek, ale v první řadě zastoupení aminokyselin v proteinech. Stanovila, kolik procent jednotlivých esenciálních aminokyselin má být v „optimálním proteinu“. Pokud si potom opatříte proteinový nápoj, kde se zastoupení aminokyselin blíží co nejvíce tomuto „optimálnímu proteinu“, znamená to, že jeho využití v organismu je nejvyšší. A pokud v tom proteinu jsou složky pomalu i rychle vstřebatelné, je to jako když na stavbu domu seženete firmu č. 4. Syrovátkové proteiny nejsou aminokyselinově vyvážené, kromě toho technologie jejich výroby se u jednotlivých firem liší, takže každý protein je aminokyselinově odlišný. Ale kombinací syrovátkového proteinu s jinými jak rychle, tak pomalu vstřebatelnými se dá vyrobit proteinová směs blízká optimální. Výše zmíněný kasein je také zvláštní kapitolou. Sušený kasein je nerozpustný a „odborníky“ řešící v posilovně mezi sériemi jejich domněnky, že byl nahrazen moukou je radost poslouchat. Rozpustný je například kaseinát sodný, nerozpustný ale slušně dispergující je kaseinát vápenatý. Kaseinát sodný se oficiálně zkoušel pro sportovní výživu v republice někdy v 70. letech a výsledky nebyly povzbuzující, takže se pro vrcholové sportovce příliš nedoporučoval. Navíc tam byl problém, v jaké byl kvalitě, protože sportovci od tohoto výrobce udávali také zdravotní potíže. Velké zdravotní potíže byly opakovaně udávány i ze syrovátkového proteinu od stejného výrobce, a byly dokonce prokázány klinicky. Kromě toho jiné zahraniční výzkumy prokázaly, že dieta založená na kaseinu (tvarohu) způsobuje růstovou depresi mínus 30%, čili růst svalů zpomalený o 30%. Jako důvod zdravotních poruch a horšího efektu na svalový růst, než spotřebitel očekává podle reklamy u syrovátkového proteinu i kaseinu je udávána aminokyselinová dysbalance projevující se při vyšších dávkách. Z kaseinových výrobků je pro sportovce nejvhodnější micelární kaseinový izolát, který by měl být získáván tak, aby měl zachovány růstové faktory, které potom tvoří nejcennější složku. Kromě toho obsahuje kolem 3% vápníku, což je opravdu hodně. U osob se zvýšeným příjmem bílkovin se vápník prakticky nedá předávkovat (teoreticky ano). Ovšem micelární kaseinový izolát je také ve vodě nerozpustný prášek, a to nemají mazlíčci rádi („zase jim ti podvodníci přidali mouku do proteinů“). Výrobky s upraveným zastoupením esenciálních aminokyselin co nejblíže k „optimálnímu proteinu“ podle WHO jsou v e-shopu označené jako AminoExact. Výrobek s obsahem rychle i pomalu vstřebatelných proteinů má označení Whey Plus AbsoRetard GF.
|
|
www.ikulturistika.cz - každý týden nové články o kulturistice a fitness. © iKulturistika, lada@ikulturistika.cz Autor článků nenese žádnou zodpovědnost za škody vzniklé tréninky, jídelníčky apod. uvedenými na těchto stránkách. |