FITNESS SPORTOVNÍ VÝŽIVA

Rubriky
  Kulturistika
  Trénink
  Zdravá výživa
  Sportovní výživa
  Zdravé recepty
  Jak zhubnout
  Ostatní
  Jak posilovat?
  Reklama, Ochrana osobních údajů

Nej články
  Cvičení doma
  Kalorické tabulky
  BMI kalkulačka
  Cviky na záda
  Cviky na břicho
  Bílkoviny v potravinách
  Jak přibrat na váze?

Oligofruktozany, fruktózové oligosacharidy II.

Oligofruktozany, fruktózové oligosacharidy

Tento článek je se svolením autora převzatý ze stránek www.nutri-exact.cz.

Při hledání a zkoušení mnoha látek s předpokládanými prebiotickými účinky (podporující růst příznivých MO) bylo zjištěno, že FRUKTOOLIGOSACHARIDY (FOS), někdy nazývané NEOCUKRY nebo OLIGOFRUKTÓZA (správněji oligofruktosany), obsažené v některých rostlinách, mají tyto účinky velmi silné. To vedlo k zavedení výroby FOS pro možnosti použití ve výživě lidí i zvířat. Dlouhodobé testování FOS ve výživě lidí i zvířat dalo tyto výsledky a praktické zkušenosti:
1) Zkoušené dávky byly v rozmezí 0,5 - 2,5 g na 10 kg hmotnosti na den, nebo též 0,25 - 20% hmotnostní podíl v celkové denní dávce.
2) Zvýšení množství bifidobaktérií v trávicí soustavě všeobecně přináší zlepšené využití živin, zlepšení činnosti imunitního systému, lepší pohyblivost střev, funkci jater, ledvin, vnitřních orgánů, preventivně proti rakovině a chudokrevnosti, odstranění tělesného zápachu či zánětů v místě dotyku kožních záhybů apod.
3) Bifidobaktérie produkují látky, které potlačují růst nežádoucích MO v trávicí soustavě i jinde v organismu.
4) Bifidobaktérie snižují produkci a aktivitu látek podporujících vznik rakoviny (A-nitroso sloučeniny, fenolové deriváty, metabolity žlučových steroidů, nitrosaminy, produkty enzymové aktivity nežádoucích MO
5) Snižuje se sérový cholesterol (produkcí hydroxymetylglutarátu). Snižuje se obsah tuků a cukru v krvi a krevní tlak.
6) Působí preventivně i léčebně při střevních potížích.
7) Zvyšuje se imunita trvalou produkcí látek aktivizujících buněčné makrofágy a látek zlepšujících metabolismus.
8) Zlepšuje se laktózová tolerance, tj. citliví jedinci lépe snášejí sladké (nekysané) mléko.
9) Po denní aplikaci v dávce 1 g FOS na 10 kg hmotnosti se zvýšil počet bifidobakterií na desetinásobek, naopak počet enterobakterií se snížil stonásobně.
10) Po dvacetidenní aplikaci 1 g FOS na 10 kg hmotnosti se počet bifidobakterií po dvou měsících zvýšil na stonásobek a tvořil více než 71% celkového obsahu MO, množství klostridií se snížilo o 1/3, laktobacily se nesnížily.
11) FOS mohou používat diabetici a osoby při redukční dietě. V běžné výživě se nevstřebávají jako ostatní cukry, ale přeměňují se na lehce využitelné krátké mastné kyseliny. Energetická využitelnost je odhadována pouze na 1,5 kcal/1g, tj. přibližně třetinová proti cukru.
12) FOS nezvyšují riziko kazivosti zubů, nejsou jedovaté nebo nebezpečné ani při dlouhodobém příjmu výrazně vyšších dávek. Mají však jednu poněkud nepříjemnou vlastnost: při vyšších dávkách po požití FOS se za 4-8 hod. může objevit zvýšená plynatost (bifidobakterie je metabolizují), u některých osob mohou mít mírně projímavé účinky. Na druhou stranu několikadenní příjem FOS postupně omezí plynatost ze špatného trávení stravy. Potíže omezíte příjmem FOS zpočátku v malých dávkách, až se dostanete na požadované množství, které vám ještě nebude způsobovat potíže. Také můžete zejména zpočátku použít některé léky, které se používají pro omezení plynatosti. Obvykle nevadí najednou příjem 2-3 g. Obdobně postupujte u zvířat. 1 rovná kávová lžička má hmostnost 1 g FOS, do 1 rovné polévkové lžíce se vejde 5-7 g FOS.
13) FOS zlepšují zdravotní stav zejména u rizikových skupin obyvatelstva (vystavené zvýšenému stresu a působení nepříznivých okolních vlivů). U sportovců zvyšují postupně sportovní výkonnost.
14) FOS můžete kombinovat se všemi doplňky stravy, potravinami pro zvláštní výživu, léky a podobně. Nedoporučuji kombinovat s těmi léky, kde by lékům vadilo "kyselé prostředí ve střevě", což FOS poněkud zvyšují. Dále je nutná porada s lékařem, pokud dotyčný trpí potížemi, kde by se měla omezovat plynatost.

Všechny díly série

Oligofruktozany, fruktózové oligosacharidy - I. díl
Oligofruktozany, fruktózové oligosacharidy - II. díl
Oligofruktozany, fruktózové oligosacharidy - III. díl


www.ikulturistika.cz - každý týden nové články o kulturistice a fitness.
© iKulturistika, lada@ikulturistika.cz
Autor článků nenese žádnou zodpovědnost za škody vzniklé tréninky, jídelníčky apod. uvedenými na těchto stránkách.