FITNESS SPORTOVNÍ VÝŽIVA |
| Sacharidy v jídle
Sacharidy v jídleRýže, těstoviny, brambory - to jsou hlavní zdroje kvalitních sacharidů v naší stravě a tudíž i hlavní zdroje energie pro naše svaly. Někteří z vás si možná pod pojmem sacharidy představí pixlu plnou podle příchuti zbarveného prášku, tzv. sachariďák, gainer, je úplně jedno jak mu říkáte. Pokud je tomu tak asi jste se nechali zbláznit reklamami v časopisech typu: "S naším MEGA GIGA GAINEREM, obsahujícím proteinový izolát super kvality, přiberete za měsíc 10 kg svalů a ztratíte 5 kg tuku". To určitě. Ti jsou schopni udělat cokoliv, aby prodali další bednu. Sachariďáky samozřejmě mají smysl, ale jen v určitých situacích. Už jsem to tady někdy psal a určitě to ještě mockrát napíšu, ale základem byla je a vždy bude kvalitní strava, trénink a odpočinek. A kvalitní příjem sacharidů ve stravě nám zaručí právě rýže, těstoviny a brambory. Sacharidy v potravináchRýže patří v kulturistické jídelníčku k těm potravinám, které tvoří jeho pevný a asi i nenahraditelný základ. Je to totiž potravina, která je jako dělaná pro kulturistiku a fitness životní styl. Jak můžete vidět v tabulkách výživy, 100 gramů bíle rýže obsahuje asi 6,5 gramů bílkovin, 79 gramů sacharidů a pouze půl gramu tuků. Mohlo by se zdát, že hnědá rýže je na tom hůř především z pohledu obsahu tuků, ve 100 g obsahuje 8 g bílkovin, 77 g sacharidů a asi 3 gramy tuku, ale tento rozdíl je naprosto zanedbatelný a především přednosti hnědé rýže jsou někde jinde. Obsahuje totiž výrazně větší množství vápníku, chrómu a vitamínu E, než rýže bílá. Rýže (bílá i hnědá) je dále bohatým zdrojem vitamínu B1, B6, niacinu, fosforu, železa, hořčíku, draslíku a vlákniny. Velmi příjemná je i cena. Těstoviny jsou chutné, levné a především jsou kvalitním zdrojem sacharidů. Ve 100 g bezvaječných těstovin je 10 g bílkovin 75 g sacharidů a 1,2 g tuků. Jde o nevařené těstoviny. Ve sto gramech vařených těstovin (natáhnou vodu) je bílkovin, sacharidů a tuků asi jedna polovina. Existuje asi 600 druhů těstovin - barevné těstoviny, které mohou být obarveny přírodními barvivy, nebo některými druhy koření, vaječné, bezvaječné (ty byste měli preferovat), těstoviny s přídavky mléka, sóji, luštěnin... A to by bylo, kdyby jste si nevybrali. Brambory nejsou ve fitness jídelníčku tak často jako rýže a těstoviny, ale podle mě je to trochu neprávem. Posuďte sami: 100 g brambor obsahuje 2 gramy bílkovin 18 g sacharidů a pouze 0,1 g tuku. Brambory jsou také bohaté na vitamín C, ve sto gramech je ho okolo 14 mg, ale pozor, většina je ho nashromážděna ve vrstvě těsně pod slupkou, takže pokud vaříte brambory oloupané, většinu vitamínu C ztratíte. Dále pak obsahují vlákninu (2 g/100 g brambor), hořčík, draslík... Pokud už máte dost balíčků rýže, klidně nahraďte ji někdy bramborami.
|
|
www.ikulturistika.cz - každý týden nové články o kulturistice a fitness. © iKulturistika, lada@ikulturistika.cz Autor článků nenese žádnou zodpovědnost za škody vzniklé tréninky, jídelníčky apod. uvedenými na těchto stránkách. |